Beelden van de molen

Het houten bovenhuis Het houten bovenhuis staat los op de ondertoren. Tijdens het kruien moet de molenaar dit hele gevaarte op de wind zetten. Het bovenhuis van de Poldermolen Oudegein is bijna helemaal nieuw, aan de hand van oude bestekken gemaakt door molenmaker Verbij uit Hoogmade.

het bovenhuis Het gewicht van het bovenhuis rust op de zetel. Om kruien mogelijk te maken, moet de molenaar deze zetel (in het bovenhuis) regelmatig behandelen met smeervet.

toegangstrap-molenToegangstrap tot het bovenhuis met bovenaan de staart.

De ondertoren van de Poldermolen Oudegein, gedekt met riet, dateert nog uit 1666/1667. Fundering en muren zijn nieuw.

In de ondertoren van de Poldermolen Oudegein is nooit een woning geweest. Van oorsprong was er alleen een aarden vloer.Het molenaarshokHet molenaarshok, waar een kacheltje staat en koffie kan worden gezet.Schilderachtig raampje van het molenaarshok.Schilderachtig raampje van het molenaarshok.Werkruimte voor de molenaars.Achterin de ondertoren is een werkruimte voor de molenaars. Hier wordt bijvoorbeeld de reuzel gemalen en worden kleine reparaties voorbereid.Een brugdek en een brugleuning bijmolenEen brugdek en een brugleuning geven de waterloop van de molen aan.Ter beveiliging tegen het draaiende wiekenkruis dienen kastanjehouten hekken en een afzetting van touw.beelden van de roetkettingDe roeketting, die voorkomt dat de wieken tijdens de afwezigheid van de molenaar kunnen draaien, zit vast aan twee kruipalen en een slot. Ook aan de staartkant van de molen zitten veiligheidskettingen. Omdat molens kwetsbaar zijn voor blikseminslag, is er altijd een bliksemafleider.